Dat we dat hier gewoon aan de Z-E weg hebben zitten!

Zo’n 60 ondernemers keken hun ogen uit tijdens de jaarlijkse excursie van ondernemersvereniging de SOV. Dit jaar een Rondje Lokaal, op bezoek bij collega ondernemers uit diezelfde ondernemersvereniging. De middag begon bij Hotel Café Heezen in Steenderen met koffie, waarna iedereen op de al dan niet geleende fiets vertrok richting Baak voor een bezoek aan Gerritsen Grafmonumenten. Erna Gerritsen vertelde in de showroom tussen de grafmonumenten, grafversieringen en urnen met passie over hun werk en de contacten met nabestaanden terwijl haar man Alex met een groep de werkplaats indook om het steenhouwen te demonstreren. Sinds kort kun je bij Alex en Erna ook een workshop steenhouwen doen en op veler verzoek zijn de pergola’s van Iron Design bij hen verkrijgbaar.

Pasman Motoren & Aggregaten  met de geur van olie en metaal in een werkplaats vol met indrukwekkende motoren, schakelkasten en onderdelen daarvan een heel ander bedrijf. Complex door de combinatie van motorentechniek en de nieuwste technische snufjes. Met klanten in de bijvoorbeeld de scheepvaart, industrie, waterschappen en overheden. Daarnaast was een schaalmodel van de Oryon Watermill te zien, Dolf Pasman vertelde over deze innovatieve manier om energie uit stromend water te verkrijgen. De Oryon Watermill wordt in rivieren geplaatst, horizontaal en geheel onder water. De watermolen maakt zo optimaal gebruik van de stroming in de rivier, dus niet zichtbaar zoals windmolens en ook niet afhankelijk van weersomstandigheden, die grillig kunnen zijn. Dat zorgt voor een constante stroom duurzame energie. En is daarnaast ook visvriendelijk, want door unieke uitvoering kunnen vissen ongeschonden de watermolen passeren.

Een deur verder bij IJsselsport kom je in een heel andere wereld, de wereld van de sportvissers. Frank en Jeanette Helmink vond je bijna niet terug tussen de grote LUND visboten in hun showroom. Als distributeur van dit Amerikaanse merk in Europa is IJsselsport een grote bekende in de sportvisserij. De LUND boten zijn speciaal gemaakt voor het vissen op roofvissen, denk aan snoeken of snoekbaars. Deze vang je in rivieren of meren, binnenwateren dus. Frank en Jeanette kunnen uren praten over wat er allemaal bij komt kijken als je gaat vissen, zo maakt Frank ook graag het hoofd leeg door met hun dochter de IJssel op te gaan voor een dagje vissen. De LUND boten zijn er voor de visser, dus met een groot plateau zodat je goed kunt staan of zitten tijdens het vissen. De boot ligt laag in het water, want dan kun de vis makkelijk aan boord krijgen. De motor moet krachtig genoeg zijn om op de plekken te komen waar je denkt dat de vis zit. Behalve visboten in allerlei variaties, levert IJsselsport ook de trailers, accessoires (lees high-tec hulpmiddelen) of hengels.

Gelukkig had Gerrit Heezen inmiddels de catering klaar staan, want iedereen was wel toe aan een drankje en een stuk Heezen rookworst uit het vuistje, om weer op krachten te komen voor het laatste stuk fietsen naar Toldijk.

De volgende stop is bij Verhey Toldijk, gespecialiseerd in installatie- en watertechniek. De eigenaren Willy Verhey, Kasper Snelder en Jan-Willem Bilderbeek stonden al klaar om de bezoekers in de showroom, kantoor, magazijn, werkplaats en werktuigenloods rond te leiden. Velen hebben wel eens snel een onderdeel gehaald in het magazijn van Verhey, maar als je onder de bronboor staat is dat toch andere koek. Interessant om te zien en horen wat er allemaal bij komt kijken om de juiste hoeveelheid en kwaliteit water op de plek te krijgen waar je het wilt hebben. Of dit nu gaat om beregening, brandputten en bluswater, water voor industriële of agrarische bedrijven.  Daar komt de ervaring van Verhey Toldijk goed van pas.

Het is inmiddels bijna donker als de fietsende SOV leden bij Showline aankomen. Het pand is prachtig roze aangelicht en binnen staan en hangen voorbeelden van de prachtige verlichte objecten die velen kennen van festivals. Lichtgevende rode rozen, kleurige kaarsen en nostalgische straatlantaarns die bijzondere lichtpatronen op de plafonds en muren schijnen. De twee jonge ondernemers Huug Lohuis en Rinaldo Klein Bleumink presenteren professioneel hun bedrijf, dat kan ook niet anders want licht & geluid, productie en sfeerlicht is hun expertise. Fascinerend te zien hoe zij in slechts enkele jaren zijn gegroeid naar een bedrijf dat zeer grote producties mag maken, maar ook je ook nog steeds terecht kunt voor licht of geluid voor je tuinfeestje. Een bijzonder team dat indruk maakt met hun creativiteit, uitzonderlijk nette magazijn en de kwaliteit van hun apparatuur.

Afsluitend wachtte een heerlijk Chinees buffet bij zaal de Seven Steenen in Steenderen, daar is nog lang nagepraat over het Rondje Lokaal van dit jaar. Want dit kijkje achter de schermen bij heel ‘gewone’ bedrijven, bleek juist heel verrassend en bijzonder. En dat gewoon bij ons aan de Z-E weg in Baak en Toldijk!